miercuri, 29 septembrie 2010

Absolventii nimanui


"- Aveti experienta? - Nu. - Bine, va sunam noi saptamana viitoare. "
Sunt convisa ca v-ati lovit fiecarte dintre voi, student sau absolvent de aceste vorbe.
Asta e crunta realitate. Ai carte da n-ai parte. An de an, noi tinerii suntem victimele universitatilor care in goana dupa bani tin cu tot dinadinsul sa ne atraga prin nume pompoase de specializari. Eu de exemplu in 2005 am ales Inginerie si Management. Recunosc ca numele m-a atras. Am ales sectia aceasta pentru admitere cu un entuziasm extraordinar; toata lumea imi spunea ca se cauta meseria de inginer iar acum dupa mai bine de 1 an de la absolvire nu numai ca nu am gasit un loc de munca in domeniu, nu am gasit nici ca vanzatoare, operator calculator sau orice altceva care sa necesite macar studii medii. Peste tot se cere experienta. Ca inginer e nevoie de experienta, nu angajeeaza nimeni un absolvent. Ma intreb cum poti sa dobandesti aceasta experienta in facultate cand in mare parte se pune accent pe teorie? De ce suntem atatia mii de absolventi de care nu are nevoie nimeni? Pentru ce faci o facultate in ziua de azi? Obtii cumva cunostinte de care ai nevoie in viitor? Cu siguranta nu. Ai fost sau esti multumit de felul cum faci practica in anii de studii si de felul cum te pregateste facultatea? Cu siguranta nu. Absolvirea iti ofera o diploma recunoscuta la nivel national, si atat. Isi permite oricine admiterea, toti fraierii pot intra la o facultate. E mai greu sa continui studiile, dar daca ai bani te descurci.
Ca tanar absolvent, ca sa te angajeze cineva trebuie sa ai niste cunostinte, sa te recomande vreun profesor, sau sa fi lucrat undeva in timpul facultatii.
E foarte greu si nimeni nu ne ia in seama, asta e tara lu' Base si Boc in care nu exista viitor pentru tanara generatie.

Concluzia? Cineva trebuie sa faca ceva. Problema? Inca nu s-a nascut acel cineva.

3 comentarii:

  1. Studentii fac stagii de pregatire, care se pot pune pe CV.
    Studentii fac proiecte cu un profesor sau asistent, acestia ii pot recomanda la angajare.
    Studentii pot fi angajati chiar pe perioade foarte scurte, sa arata ca stiu daca vor si pot, la fel aceste experiente isi au locul in CV.
    Studentii pot face parte din enorm de multe asociatii, care le aduc experiente, acceptate de angajatorii inteligenti.
    Studentii pot avea cate o slujba prin Europa pe perioada verii si asta e minunat sa apara in CV.
    Studentii pot fi convingatori daca au bagajul plin de cunostinte teoretice.
    Studentii nu au voie sa plece bratele, ei trebuie sa fie un exemplu de ambitie, reusita, pasiune, ...
    Studentii trebuie sa fie creatori al propriilor CV-uri.
    Studentii devenind absolventi se nasc din nou, devin cineva: CINEVA TREBUIE SA FACA CEVA.

    RăspundețiȘtergere
  2. O solutie ar fi sa-ti oferi serviciile intr-o firma vreo 3 luni de zile fara plata, cu conditia ca dupa aceea sa ti se dea o recomandare de la acea firma, privind experienta acumulata la ei, in amanunt.
    Bineinteles ca nu trebuie sa apara faptul ca nu ai fost salarizat(a).
    Acest lucru trebuie consemnat din START intr-o intelegere scrisa in 2 exemplare (un exemplar pentru tine), cu conducerea firmei unde vei face acest ... stagiu, care sa fie inrudit cu specializarea TA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred că, de aici, numai Dumnezeu ne mai poate salva...

    RăspundețiȘtergere